Acum este Vin, 12-Iun-2026 14:46

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: de unde se incepe?...
MesajScris: Mie, 27-Iul-2005 10:48 
Neconectat

salutare!
lucrez si eu cu SAP-ul de vreo 6-7 luni, intr-o firma multinationala, modulul de HR. chiar daca la inceput mi se parea greoi si complicat a inceput sa-mi placa si sa fiu tot mai fascinat de acest sistem. mi-as dori sa nu raman la nivelul de utilizator, sa invat cum se configureaza de la A la Z un astfel de sistem, dar nu prea stiu de unde sa incep.
Ma poate ajuta cineva cu ceva sfaturi macar?

Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie, 27-Iul-2005 11:33 
Neconectat
Site Admin

Locaţie: Bucuresti
Primul pas ar fi sa capeti acces la tranzactia SPRO (pesemne in sistemul de dezvoltare).

Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi, 28-Iul-2005 09:15 
Neconectat

da, am acces la tranzactia SPRO.
ceva documentatie se poate gasi pe undeva?...

Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi, 28-Iul-2005 11:37 
Neconectat

daca lucrezi pe serverul de dezvoltare ai grija sa faci testele de configurare (tranzactia SPRO) intr-un client de test si care sa fie liber la configurare. in nici un caz sa nu faci teste pe clientul care reprezinta copia fidela a sistemului productiv si de unde se fac transporturile spre productiv. banuiesc ca lucrezi in HR-PA (administrare personal) deoarece pe HR-PY eu nu stiu sa se fi facut localizare pe România decât la o singura firma din Timisoara. documentatia ar fi trebuit sa v-o puna la dispozitie firma care v-a implementat sistemul R/3 (suport de curs, documentatie) precum si CD-urile de Help. vorbeste cu cei de la Basis sa le instaleze pe unul dintre servere si sa le puteti accesa prin pagina web, de exemplu. dar nu uita, teoria este una iar practica o sa-ti scoata peri albi, mai ales in SAP :D

Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi, 28-Iul-2005 13:43 
Neconectat

va multumesc pentru raspunsuri.
referitor la testele in dezvoltare - daca nu se elibereaza cererea de transport merge doar pana in calitate. Nu?! E vreo problema?
ideea e ca am la dispozitie resursele tehnice, sa spun asa. problema mea e ca nu am o documentatie in engleza care sa ma ajute...

Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi, 28-Iul-2005 15:22 
Neconectat
Site Admin

Daca iti cere cerere de transport... nu e bine. In mod normal ar trebui sa fii pe un client unde nu-ti cere asa ceva (un sandbox)

Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin, 29-Iul-2005 09:31 
Neconectat

Costin are dreptate. noi avem pe serverul de dezvoltare un client unde este doar partea de configurare, fara nici un fel de date si de unde se face transportul in productiv si in ceilalti clienti si care iti solicita cerere de transport, dar avem si un client liber la configurare si cu date de test unde se fac primele incercari referitoare la configurare si unde nu ai nevoie de cerere de transport. mai avem un server QAS care este o copie a productivului si unde se fac testele cu date coerente ale noii configurari sau a eventualelor programe ABAP. abia dupa ce este totul ok aici se face modificarea de configurare pe dezvoltare in clientul care contine numai configurarea si unde se solicita cerere de transport, dupa care se face transportul in QAS, serverul productiv si clientul de joaca de pe dezvoltare.

Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin, 29-Iul-2005 09:50 
Neconectat

daca vrei sa vezi cum recomanda SAP AG sa se faca modificarile si testarile de configurare intra pe siteul http://www.erphome.net/pdf/tech/n03.pdf

Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin, 29-Iul-2005 10:55 
Neconectat

din dorinta de a-ti spune cat mai multe se pare ca nu am fost chiar asa de explicit... hai sa gandim un scenariu:
100 - client in DEV unde este numai configurarea
101 - client de joaca (testare) in DEV liber la configurare fara cerere de transport
200 - client in QAS (Quality Assurance System) copie din PRD inchis la configurare
200 - client in PRD inchis la configurare
1-Faci modificari de configurare si teste in 101 fara cerere de transport.
2-Faci modificari de configurare in 100 cu cerere de transport in 200 QAS
3-Faci teste si verificari pe 200 QAS
4-Daca pe 200 QAS totul este OK, se face transportul cererii si in 200 PRD
Daca la testarea pe QAS apar probleme reiei pasii 1 si 2.
DEV - server de dezvoltare
QAS - server cu copia productivului
PRD - server productiv

Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin, 29-Iul-2005 11:48 
Neconectat

da, doar ca nu exista si acel "client de joaca".
totusi ceva documentatie se poate gasi pe undeva? sunt dispus sa platesc!

Sus
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin, 29-Iul-2005 12:15 
Neconectat

draga dbrb... scuza-ma ca iti spun asa dar nu stiu numele tau mic. cine o sa-ti ceara bani pe cursuri sau documentatie de SAP este un escroc. el oricum le-a obtinut pe gratis in momentul in care s-a facut implementarea la firma lui. deci nu se pune problema banilor. eu am cursuri de PM (Plant Maintenance) pentru versiunea 4.0B si pe asta am fost specializat, deci nu am cum sa te ajut cu HR-ul :( vreau sa-ti spun insa ceva... cand s-a facut implementarea la noi am stat tot timpul langa consultantul de la SAP si acesta ne-a explicat tot ce a facut in configurare si asa am invatat. pe urma am inceput noi sa mai facem modificari dupa cerintele beneficiarilor nostri. cursurile pe care ni le-au lasat cei de la firma care a facut implementarea nu aveau nimic referitor la configurare sau aveau niste referiri foarte vagi. numai lucrand efectiv poti sa inveti SAP-ul pentru ca orice modificare facuta intr-un modul are efecte si in celelalte si aceste implicatii nu prea sunt explicate clar nicaieri... dar se fac simtite. vorbeste cu cei de la Basis de la tine sa creeze un "client de joaca" pentru voi. numai asa "iti faci mâna" fara sa fii stresat ca strici ceva.

Sus
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]